• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

W dniach 16-18.03.2016 r. w Puławskim Parku Naukowo-Technologicznym odbyła się II edycja Dni Innowacji. Najważniejszym punktem wydarzenia była Konferencja „Nauka-Człowiek-Technologia” (16.03.2016) r., w której udział wzięło ponad 250 osób, w tym przedstawiciele INS. Konferencja podzielona została na trzy panele tematyczne: Nauka – część dedykowana przedstawicielom nauki; Człowiek – część skoncentrowana na człowieku jako jednostce bez której nie ma ani nauki, ani technologii; Technologia – część poświęcona innowacjom i nowoczesnym technologiom.

Panel poświęcony nauce rozpoczęła debata na temat: „Komercjalizacja badań naukowych – szanse i możliwości”, w której wystąpili: dr inż. Cezary Możeński, prof. nadzw. (Instytut Nowych Syntez Chemicznych); dr hab. Mirosław Polak, prof. nadzw. (Państwowy Instytut Weterynaryjny – PIB); prof. dr hab. Stanisław Krasowicz (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB); Lech Schimmelpfennig (Grupa Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” S.A.); Michał Kucharski (YLIA). Paneliści zaprezentowali m.in. przykłady komercjalizacji w swoich instytucjach, jak również wskazali korzyści, jakie niesie za sobą współpraca z uczelniami. Podczas drugiej debaty poświęconej kształceniu kadr na potrzeby komercjalizacji badań wystąpili: prof. Janusz Igras (Instytut Nowych Syntez Chemicznych); dr Zenon Pokojski (Grupa Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” S.A.); dr hab. Grzegorz Smyk prof. nadzw. (UMCS); mgr inż. Henryk Głos (ZST Puławy). Uczestnicy debaty zaprezentowali niezwykle ciekawy projekt, który jest w trakcie wdrażania i zakłada współpracę pomiędzy uczelnią wyższą, zakładem pracy i szkołą ponadgimnazjalną w kształceniu młodych ludzi, w celu zatrudnienia najlepszych uczniów.

Źródło:PPNT

Data publikacji: 2016-03-22

Powiadomienie o plikach cookie.

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji usług. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej.